Toast Skagen to chyba najbardziej rozpowszechniona przystawka na szwedzkich przyjęciach. Bardzo prosta, zawsze smaczna i lubiana chyba przez wszystkich! Chociaż gdy po raz kolejny wyjeżdża na stół ten słynny toast skagen, wszyscy mruczą pod nosem, że to mało oryginalne i gospodyni poszła na skróty, to i tak każdy z przyjemnością opróżnia talerz do ostatniej krewetki :-) Bo Szwedzi kochają swoją skageneröra!!
Skagenröra (a więc sałatka ze Skagen, tzn. cieśniny na południu kraju oddzielającej Szwecje a Danię) to prosta sałatka z krewetek, majonezu i koperku. Bardzo często jest urozmaicana kwaśną śmietaną oraz czerwoną cebulą. Czasem dodaje się także kawior oraz cytrynę. Na zachodnim wybrzeżu Szwecji zdarzają się wariacje zawierające białą rybę lub paluszki krabowe.
Skagenröra najczęściej jest podawana jako nadzienie w bagietkach, jako słynne Toast Skagen (na kawałku chleba tostowego) lub jako nadzienie do ziemniaków pieczonych w folii lub avocado.
Skagenröra
300 gr krewetek atlantyckich (można kupić świeze i obrać, albo kupic w zalewie)
1 dl majonezu
1 dl kwaśnej śmietany
2 łyżek drobno pokrojonego koperku
szczypta soli
szczypta pieprzu
trochę soku z cytryny
Skagenröra (a więc sałatka ze Skagen, tzn. cieśniny na południu kraju oddzielającej Szwecje a Danię) to prosta sałatka z krewetek, majonezu i koperku. Bardzo często jest urozmaicana kwaśną śmietaną oraz czerwoną cebulą. Czasem dodaje się także kawior oraz cytrynę. Na zachodnim wybrzeżu Szwecji zdarzają się wariacje zawierające białą rybę lub paluszki krabowe.
Skagenröra najczęściej jest podawana jako nadzienie w bagietkach, jako słynne Toast Skagen (na kawałku chleba tostowego) lub jako nadzienie do ziemniaków pieczonych w folii lub avocado.
Skagenröra
300 gr krewetek atlantyckich (można kupić świeze i obrać, albo kupic w zalewie)
1 dl majonezu
1 dl kwaśnej śmietany
2 łyżek drobno pokrojonego koperku
szczypta soli
szczypta pieprzu
trochę soku z cytryny
ew. trochę bardzo drobno posiekanej czerwonej cebuli
ew. 100 gr czerwonego kawioru (trochę do środka, ew. trochę do dekoracji)
cytryna w cieniutkich plasterkach do dekoracji oraz gałązki koperku
Odcedź krewetki bardzo dobrze i posiekaj grubo. Włóż do miski i wymieszaj z majonezem, śmietaną, koperkiem, i przyprawami. Niektórzy dla smaku dodają dosłownie odrobinkę koniaku lub musztardy. Ułóż kupkę na tostowym chlebku (najlepiej podpiecz w tosterze i odkrój skórki) i udekoruj plasterkiem cytryny oraz gałązką koperku.
ew. 100 gr czerwonego kawioru (trochę do środka, ew. trochę do dekoracji)
cytryna w cieniutkich plasterkach do dekoracji oraz gałązki koperku
Odcedź krewetki bardzo dobrze i posiekaj grubo. Włóż do miski i wymieszaj z majonezem, śmietaną, koperkiem, i przyprawami. Niektórzy dla smaku dodają dosłownie odrobinkę koniaku lub musztardy. Ułóż kupkę na tostowym chlebku (najlepiej podpiecz w tosterze i odkrój skórki) i udekoruj plasterkiem cytryny oraz gałązką koperku.
Pierwszy raz słyszę o tej sałatce. Zapowiada się bardzo smacznie;)
ReplyDeletepozdrawiam
Dalabym sie zaprosic na szwedzkie przyjecie - chocby po to, by skosztowac takich pysznosci!
ReplyDelete