Wednesday, February 1, 2012

Ostatni epizod z szafranem: Szafranowa Pannacotta

Święta, święta i po świętach....

Kończą mi się zapasy szafranu, i szczerze mówiąc trochę już się tym smakiem przejadłam. Czas trochę odpocząć.
Ale.... na koniec coś bardzo prostego, powszechnie nam znanego, ale w szafranowej odsłonie. Tak na zakończenie!! A więc szafranowa pannacotta.....


Pannacotta

5 dl śmietanki kremówki (500 g)
3-4 łyżki cukru (50 g)
1 gram szafranu
1,5- 2 liścia żelatyny

Zagotuj śmietankę z cukrem i szafranem. Dodaj na koniec zamoczone wcześniej w zimnej wodzie liście żelatyny. Wymieszaj aż do rozpuszczenia.

Wlej do szklanek lub kieliszków (np. do martini), i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Ja wolę dodać troszeczkę mnie żelatyny, bo chętnie podaje pannacotte w kieliszkach, a nie wyjmuje z foremek na talerz. Wtedy nie musi być tak mocno ścięta żelatyną, i jest delikatniejsza i puszysta. Jeżeli się doda za dużo żelatyny, pannacotta może stać się gumowata.

Więcej smaku osiągniesz jeżeli przetrzesz szafran z odrobiną cukru w moździerzu i wymieszasz z łyżeczką koniaku. Najlepiej niech postoi przez noc.

Karmelizowane cytrusy
2 pomarańcze
2 grejpfruty
1 dl cukru

Owoce obrać wraz z białą częścią, wyciąć łódeczki samego miąższu. Sok wycisnąć do szklanki.

Cukier wsypać do suchego garnka i podgrzać. Absolutnie nie mieszać. Cukier zacznie się topić i zrobi się karmel. Wtedy dodajemy sok i cytrusy. Całość podgrzewamy, ale nie gotujemy zbyt długo, bo owoce powinny zostać w kawałkach. Polewamy ciepły sos na pannacotte przed podaniem.

Można zaszaleć i dodać coś do smaku, np. łyżkę ciemnego rumu. Trzeba jednak pamiętać aby nie przesadzić, bo można łatwo zabić delikatnie szafranowy smak pannacotty. I jeżeli dodałaś koniak do pannacotty, to już odpuść sobie rum w owocach.

Migdalowe placuszki (do dekoracji)
100 g masy migdalowej
1 bialko

Rozpuść masę migdałową z białkiem. Wysmaruj cienko (ca 2 mm) blachę z papierem do pieczenia. Piecz aż się zarumieni, około 10 minut, 200 stopni. Potnij na trójkąty i udekoruj pannacotte przed podaniem.

Pannacotte najlepiej zrobić dzień przed podaniem.

No comments:

Post a Comment