Friday, February 24, 2012

Princesstårta - Tort księżniczki

Wczoraj urodziła się nowa następczyni szwedzkiego tronu. Szwecje czeka era królowych. Obecna następczyni tronu, Victoria, urodziła córeczkę!  Jej imie to Estella Silvia Ewa Mary!!

Cukiernie i kawiarnie przeżywają szturm klientów, którzy ten wyjątkowy dzień pragną uczcić swoim „narodowym” tortem. Szwedzki celebrują w ulubiony sposób, i tym razem jest on wyjątkowo pasujący - jedząc „princesstårta”!

Princesstårta, a więc „tort księżniczki”, to tort, który jest robiony z ciasta biszkoptowego, dżemu malinowego, bitej śmietany, kremu waniliowego, i jest pokryty marcepanem. Pokrywa marcepanowa jest zielona z cienką warstwą cukru pudru, a na czubku jest czerwona różyczka z marcepanu.

Princesstårta to chyba najbardziej ulubiony tort Szwedów. Nie jestem w stanie zliczyć wszystkich urodzin, imienin czy innych okazji, kiedy jadło się Princesstårta! Mam nawet koleżanki, które nie wyobrażają sobie urodzin bez tego tortu, nawet teraz, w dorosłym wieku. Jedna z nich mieszkała przez parę lat ze swoim mężem w Pradze, i biedny mąż co roku wychodził z siebie, w jaki sposób przewieźć do Czech tort na urodziny swojej żony. Pewnego roku nawet załatwiał przez dział logistyki w IKEA, gdzie pracował jego znajomy :-)

Oryginalny przepis pochodzi z książki kucharskiej 1930 roku, który został wydany przez nauczycielkę ZPT, Jenny Åkerström, która nauczała dziewczynki z dobrych rodzin w bogatej dzielnicy Sztokholmu, Östermalm. Były wśród nich księżniczki Märta, Astrid i Margaretha (córki księcia Karola i księżnej Ingeborg). W książce tej tort nazywał się "tort zielony", ale z czasem nazwa została zmieniona na „Princesstårta” ponieważ księżniczki szczególnie były nim zachwycone.


Zdarzają się warianty z różnymi kolorami powłoki marcepanowej, np. wersja żółta jest nazywana „Prinstårta” (Tak, oczywiście, że „tort księcia” :-) ), a z różowym marcepanem to tort Opera.

Tort jest banalnie prosty, szczególnie, jeżeli kupuje się gotowe ciasto biszkoptowe. Poza granicami Szwecji jedynym problemem może być ten wspaniały, zielony marcepan. Ale bez niego ciasto nie byłoby takie wyjątkowe, i nie byłoby naszym narodowym tortem księżniczki.

Składniki
Ciasto biszkoptowe, 3 warstwy (można upiec lub kupić gotowe)
1 dl dżemu malinowego
3 dl kremu waniliowego (np. budyniowego)
3 dl śmietanki kremówki
1 opakowanie marcepanu
barwnik spożywczy zielony i czerwony
2 łyżki cukru pudru

Warstwy ciasta układaj w następującej kolejności: biszkopt, dżem malinowy, biszkopt, budyń. Pamiętaj, aby rozprowadzać składniki równomiernie na spodzie ciasta.

Ubij śmietanę. Wyłóż 2/3 śmietany na kremie, tworząc z niej górkę. Trzecią warstwę biszkoptu połóż na kopcu ze śmietany (najlepiej użyć środkowej warstwy ciasta, bo jest najbardziej miękka i lekka).

Pozostałą częścią bitej śmietany wysmaruj cały tort, także boki. Dzięki śmietanie marcepan się przyklei do ciasta.

Przełóż ciasto na talerz lub paterę.

Teraz trzeba udekorować tort zielonym marcepanem. W Szwecji idzie się do byle jakiego sklepu spożywczego i można kupić gotowy marcepan w rolce, jak ciasto francuskie. W Polsce można to uznać za mission impossible, ale można sobie poradzić. Kupujemy masę marcepanową, dodajemy do niej kilka kropelek zielonego barwnika i ugniatamy aż marcepan będzie miał równy, jasnozielony kolor. Odrobinkę marcepanu mieszamy w minimalną ilością czerwonego barwnika, bo chcemy też uzyskać różowy marcepan na różyczkę.

Zielony marcepan wałkujemy aż będzie miał średnicę około 15 cm szerszą niż ciasto. Najlepiej wypudrować blat cukrem pudrem, żeby się marcepan nie kleił – można też przypudrować górę, żeby masa nie przylegała do ​​wałka.

Delikatnie teraz unieś marcepan obiema rękami i umieść go centralnie nad ciastem. Wygładź go delikatnie na szczycie tortu, ale niech marcepan wisi luźno na brzegach. Nie dociskaj mocno.

Naciągaj marcepan z jednej strony przytrzymując na krawędzi ciasta z drugiej, rob tak dokoła, aż naciągniesz marcepan na całe ciasto i wyrównasz załamania i nierówności.

Ostrym nożem odetnij nadmiar marcepan. Możesz z resztek wyciąć dekoracyjne listki. Oprósz tort cukrem pudrem.

Z różowego marcepanu zrób różyczkę i przyklej ja na torcie odrobiną dżemu. Zrób 5 kulek z marcepanu i spłaszcz je łyżeczką. Jeden listek zroluj i wykonaj z niego środek róży, a pozostałe listki przyklej dookoła.



2 comments:

  1. fajny przepis, chciałabym spróbować zrobić taki tort, powiedz mi tylko, jakbyś oczywiście wiedziała, czy w jakiejś sieciówce jest możliwość zakupu masy marcepanowej i barwnika, czy trzeba to kupować na internecie. Może głupie pytanie ale nie widziałam nigdy czegoś takiego w sklepie?

    ReplyDelete
  2. Hej,
    marcepan i gotowe rozyczki marcepanowe mozna kupic m.in na allegro. Czesto jednak jest to jednak "lukier plastyczny" a nie marcepan, i nie jest to do konca to samo. Ale w biedzie moze zastapic. Nie widzialam zielonego w rolkach w zadnym sklepie w Polsce, ale szczerze mowiac, nie szukalam. Zwykly marcepan i barwnik napewno mozesz kupic w tych lepszych sklepach spozywczych, jak np Piotr i Pawel lub Alma.
    pozdrawiam

    ReplyDelete