Thursday, February 16, 2012

Scones z fetą

Wyśmienite, wytrawne i oryginalne scones. Bardzo polecam!


7 - 8 dl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
100 gr masła
ca 30 gr sera feta
ca 5 dl greckiego yoghurtu
świeża bazylia
miód

Masło rozdrobnić z suchymi składnikami. Dodać rozdrobniona fetę i grecki yoghurt i wymieszać. Nie mieszać za długo, nie ma wyjść gładka masa, raczej grudkowata. Kilka sekund wystarczy, tylko aby się wszystko połączyło.

Dodać posiekaną świeżą bazylie i wymieszać.




Uformować bułeczki, wyłożyć do papierowych foremek na muffinki (lub formy silikonowej) i polać odrobiną miodu. Piec około 15-20 minut w 210 stopniach.

No comments:

Post a Comment