Thursday, February 16, 2012

Scones! Szybko i smacznie na śniadanie


Nie ma chyba szybszego i smaczniejszego sposobu na leniwe, niedzielne śniadanie. Większość składników i tak najczęściej mamy w spiżarni, a wymieszanie ich i czas wypiekania jest dziecinnie proste. Najlepiej smakują prosto w piekarnika, jeszcze gorące. Ja nie lubię śniadania na słodko, więc jem je z żółtym serem i masłem. Ale można też tradycyjnie „po brytyjsku” – a więc z dżemem.

Te proponowane niżej są na bazie maślanki. Mi takie bardziej smakują, ale można też zrobić tradycyjnie na mleku. Ja też wymieniam część maki na razową, ale można zrobić na samej białej.

Scones na maślance
4 dl mąki
0.5 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g masła
1.5 dl maślanki

Masło rozdrobnić z suchymi składnikami. Dodać maślankę i lekko wymieszać. Nie mieszać za długo, nie ma wyjść gładka masa, raczej grudkowata. Kilka sekund wystarczy, tylko aby się wszystko połączyło.

Uformować bułeczki, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec około 8-10 minut w 250 stopniach.

Scones raczej nie nadają się na przechowywanie i odgrzewanie, więc robimy tylko tyle, ile nam potrzeba w danej chwili. W końcu zmieszanie nowej porcji i wypieczenie jej zajmie nam tyle samo czas jak pójście do sklepu.

No comments:

Post a Comment