Na gwiazdkę w Szwecji tradycyjnie robi się własnoręcznie cukierki. Dla mnie w dzieciństwie zawsze to wydawało się bardzo normalne, dopiero ostatnio zauważyłam, że chyba Szwecja jest dość wyjątkowa pod tym względem. Owszem, we wielu krajach się robi słodycze na Święta, ale skala, na jaką produkuje się je w szwedzkich domach moim zdaniem jest wyjątkowa. I do tego jaka cukierkowa rozmaitość – trufle w różnych smakach, kolorach i kształtach, fudge taki siaki i owaki, pralinki z tym lub tamtym…. W Internecie i gazetach aż roi się od przepisów o tej porze roku, człowiek nie wie, za co się zabrać! W każdym bądź razie są to zawsze przepisy bardzo proste, raczej szybkie, i superwdzięczne!
Polecam, szczególnie ogromną frajdą jest to dla dzieciaków w rodzinie!!
Trufle Szafranowe - 30 szt
4 godziny wraz z chłodzeniem
1 1/2 szklanki śmietanki kremówki
1 opakowanie szafranu (0,5 g)
150 g gorzkiej czekolady, 70%
30 g masła
250 g białej czekolady
Zagotuj śmietanę z szafranem i odstaw na chwilę. Posiekaj drobno ciemną czekoladę, a następnie rozgrzej śmietankę ponownie i polej nią posiekaną czekoladę. Gdy masa stanie się gładka dodaj masło. Przykryj i postaw do lodówki na parę godzin, aby masa zesztywniała.
Wyjmij z lodówki i uturlaj małe kulki. Włóż ponownie na chwile do lodówki. W miedzy czasie połam białą czekoladę i roztop ją w mikrofali lub na parze.
Zanurzyć kulki w białej czekoladzie. Jak czekolada stężeje, zanurz je ponownie. Gotowe!!
Trufle z Grzanym Winem Glögg - 20 szt (dla cierpliwych, bo masę trzeba przygotować dzień wczesniej)
¾ dl bitej śmietany
0,5 dl grzanego wina Glögg (szwedzka wersja do kupienia np. w sklepach IKEA lub Duka)
2 łyżki cukru Muscovado
175 g gorzkiej czekolady, 70% zawartości kakao
25 g masła
Kakao w proszku do dekoracji
Zagotuj śmietankę i grzane wino w rondelku. Dodaj stopniowo cukier. Doprowadź do wrzenia. Posiekaj czekoladę. Zdejmij z ognia i wymieszaj z czekoladą. Dodaj masło i wymieszaj na gładką masę. Napełnij rękaw cukierniczy i pozostaw na jeden dzień w temperaturze pokojowej. Wyciskaj na blachę masę kawałki masy. Pozostaw w pokojowej temperaturze na 2-3 godziny, a ostatnie 10 minut wstaw do lodówki. Uformuj okrągłe trufle i uturlaj je w kakao w proszku. Jeżeli nie zjesz wszystkich na raz, to radze przechowywać w chłodnym miejscu.
Śnieżne kulki - 35 szt
100 gr masła (temperatura pokojowa)
1 dl cukru pudru
1 łyżeczka wanilii
1 dl płatków kokosowego
3 dl płatków owsianych
1 łyżka wody
starta skórka i sok z 1 limonki
Płatki kokosowe do dekoracji
Wymieszaj masło i cukier. Wymieszaj z wanilią, płatkami kokosowymi, płatkami owsianymi, wodą, skórką i sokiem z limonki. Schłodź masę w lodówce, po czym uformuj kuleczki i uturlaj w płatkach kokosowych. Przechowuj w lodówce lub zamrażarce.
Smaklig spis!
uwielbiam trufelki!
ReplyDelete