Zbliżają się święta… a razem z nimi wypieki i piękne zapachy, oraz pełne brzuszki. Zwykle jestem dość tradycyjna jeżeli chodzi o jedzenie na stół wigilijny, ale akurat jeżeli chodzi o słodkości to lubię poszaleć. A głównie z tego powodu, ze objadam się barszczem z uszkami (albo jak to bywa w moim wydaniu: zaróżowione uszka z polewą z barszczu J), wiec gdy przychodzi koniec kolacji i wychodzą na stół desery, nie mam już grama miejsca w brzuchu. Ale ze trzeba spuentować czymś słodkim, wolę coś w małych ilościach, ale naprawdę wykwintnego.
Ten sernik należy do moich ulubionych. Jest to przepis ze Szwecji, gdzie, o dziwo, szafran jest bardzo często używaną przyprawa – a szczególnie w okresie adwentu i świąt. W Polsce niestety trudno kupić szafran dobrej jakości. Nawet w delikatesach do kupienia są głównie tzw. „nitki”. Najlepiej je wtedy zetrzeć w moździerzu z łyżką cukru, aby się sproszkowały. J
W każdym bądź razie, naprawdę polecam spróbować!!
75 g masła
180g pierniczków szwedzkich
400 serka Philadelphia
1 dl cukru
3 całe jajka
0.5g szafranu (najlepiej w proszku lub w płynie, ale w Polsce trudno znaleźć taki szafran w sklepach)
1 łyżka soku cytrynowego
trochę startej skórki cytryny
Pierniczki zmiażdżyć w mikserze lub widelcem, zmieszać ze stopionym masłem, wyłożyć dno okrąglej foremki, mocno przycisnąć i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Ubić serek, jajka, cukier, szafran, sok z cytryny i skorki. Wlać do foremki i włożyć do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 35 minut. (trochę na wyczucie).
Piekarnik powinien być "mokry", tzn. na dnie powinno się umieścić foremkę z woda. Wtedy sernik nie będzie suchy. Ja robię też podwójną masę.
Dla tych, którzy wolą słodsze desery, można na gotowe ciasto zrobić krem:
100g serka Philadelphia
75g masła (temperatury pokojowej)
1 łyżka stołowa cukru waniliowego
1,5 dl cukru pudru
Ubić razem i wyłożyć na sernik. Mniam!!! Ten krem pasuje też idealnie do ciast czekoladowych lub marchewkowych.
Alternatywa:
Zamiast pierniczków użyć ciasteczek owsianych Digestive. Zamiast szafranu cukier waniliowy.
Ten sernik należy do moich ulubionych. Jest to przepis ze Szwecji, gdzie, o dziwo, szafran jest bardzo często używaną przyprawa – a szczególnie w okresie adwentu i świąt. W Polsce niestety trudno kupić szafran dobrej jakości. Nawet w delikatesach do kupienia są głównie tzw. „nitki”. Najlepiej je wtedy zetrzeć w moździerzu z łyżką cukru, aby się sproszkowały. J
W każdym bądź razie, naprawdę polecam spróbować!!
75 g masła
180g pierniczków szwedzkich
400 serka Philadelphia
1 dl cukru
3 całe jajka
0.5g szafranu (najlepiej w proszku lub w płynie, ale w Polsce trudno znaleźć taki szafran w sklepach)
1 łyżka soku cytrynowego
trochę startej skórki cytryny
Pierniczki zmiażdżyć w mikserze lub widelcem, zmieszać ze stopionym masłem, wyłożyć dno okrąglej foremki, mocno przycisnąć i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Ubić serek, jajka, cukier, szafran, sok z cytryny i skorki. Wlać do foremki i włożyć do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 35 minut. (trochę na wyczucie).
Piekarnik powinien być "mokry", tzn. na dnie powinno się umieścić foremkę z woda. Wtedy sernik nie będzie suchy. Ja robię też podwójną masę.
Dla tych, którzy wolą słodsze desery, można na gotowe ciasto zrobić krem:
100g serka Philadelphia
75g masła (temperatury pokojowej)
1 łyżka stołowa cukru waniliowego
1,5 dl cukru pudru
Ubić razem i wyłożyć na sernik. Mniam!!! Ten krem pasuje też idealnie do ciast czekoladowych lub marchewkowych.
Alternatywa:
Zamiast pierniczków użyć ciasteczek owsianych Digestive. Zamiast szafranu cukier waniliowy.
No comments:
Post a Comment